U-ETDS(Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi), 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında taşımacılık faaliyeti gerçekleştiren firmaların taşımış oldukları kargo, eşya ve yolcu hareketlerinin elektronik ortamda gerçek zamanlı takibinin, denetiminin ve değerlendirilmesinin yapıldığı sistemdir.
U-ETDS, Karayolu Taşıma Yönetmeliği ve Karayolu Taşıma Kanununca ticari faaliyet gösteren terminal işletmecilerini, taşıma işleri organizatörlerini, dağıtım işletmecilerini, nakliyat ambarlarını, kargo işletmecilerini, lojistik işletmecilerini, eşya taşımacılarını, tarifesiz/tarifeli yolcu taşımacılarını kapsamaktadır. Peki U-ETDS sistemini kullanmak sizlere ne fayda sağlayacak? Hemen açıklayalım. Öncelikle;
Bu sistem sayesinde usulsüz taşımacılığın önüne geçilerek sektörlere girişlerin kontrolünün planlanması amaçlanmıştır.
Buraya kadar U-ETDS sistemini tanıdım peki nasıl kullanacağım dediğinizi duyar gibiyim. U-ETDS sistemine data gönderimini iki yolla gerçekleştirilebilmektedir. Birinci yol; e-devlet sistemi üzerinden taşıma firmalarının taşıma faaliyetlerine ilişkin dataları girmeleri ve bu şekilde U-ETDS sistemine dataları iletmeleridir. Yetki belgesi sahiplerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bildirdikleri imzaya yetkili kişiler veya yazılı olarak müracaat etmek amacıyla operatör olarak yetkilendirilen kişiler e-devlet sistemine giriş yaparak firmaları adına data gönderme işlemini gerçekleştirebilirler. Sistemde hazırlanan ekranlar çok kolay bir arayüze sahip olmakla birlikte data iletme zorunluluğu olan yolcu taşımacılarının ( A1, A2, B1, B2, D1 ve D2 yetki belgesi sahipleri) sistemi kullanarak taşıma ve yolcu bilgilerini U-ETDS sistemine aktarabilmektedir. İkinci yol ise; web servis yöntemidir. Bu yöntem birinci yönteme göre daha kolay olup firmaların program üzerinden taşıma faaliyetlerini takip etmesidir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı U-Net Otomasyon sistemiyle data alışverişini sağlamak amacıyla taşıma firmalarının kullandıkları yazılım programına entegrasyon sağlanmasıdır. Bu entegrasyon sayesinde taşıma firmaları başka hiçbir sisteme girmeden kolaylıkla U-ETDS sistemine data aktarabilmektedir. Bahsi geçen entegrasyonun sağlanabilmesi için yazılımı yapan firmanın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. (Detaylı bilgi için bakınız. )